Weet wie je voorouders zijn

hopi_hand_tattoo1.jpg

Tijdens een opstelling maak ik regelmatig mee dat de naam van een overgroot opa of oma niet op plopt. ‘Ik zou het echt niet weten, die persoon heb ik ook nooit gekend…’ hoor ik dan. Vervolgens ontstaat er onrust, want de wens en vaak ook de nieuwsgierigheid om de overgroot opa of oma juist wel te betrekken in de opstelling, is ineens aanwezig…

Waar ik op doel is, dat wanneer je de familielijn naar achteren uitrekt, zodat meer en meer personen zichtbaar worden, een opstelling direct laat zien en voelen waar opmerkelijke relaties tussen mensen hebben plaatsgevonden. Je ziet meteen waarom contact tussen de een en de ander juist wel of niet mogelijk was. Logisch dus dat namen ook worden vergeten als het hier en daar niet zo soepel verliep tussen mensen.

Maar let op… betrek je eenmaal de vergeten zielen bij je, dan herstel je leegte en creëer je rust. Ook al heb je het idee dat de naamloze er niet toe doet, je familie compleet maken gaat over dat je je familie eert en dat je dankbaar kunt zijn voor dat jij er bent. En andersom; vergeten overgroot opa’s en oma’s zijn dol op achterkleinkinderen…